Време е Китай да рекалибрира политиката за нулев COVID, да спре масовите

...
Време е Китай да рекалибрира политиката за нулев COVID, да спре масовите
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Време е Китай да рекалибрира политиката за нулев COVID

Време е Китай да " рекалибрира " политиката за " нулев Коронавирус ", да спре всеобщите локдауни и да премине към по-фокусиран метод в битката против COVID-19.

Това обяви ръководителката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в изявление за Асошиейтед прес дни след експлоадирането на протести в КНР, които тук-там прераснаха и в апели за събаряне на комунистическата партия и Си Цзинпин.

Георгиева изясни, че строгите ограничавания, насочени към изолирането на всеки случай, би трябвало да бъдат прекъснати " именно поради въздействието, което имат както върху хората, по този начин и върху стопанската система ".

През уикенда в Китай избухнаха митинги в няколко града и Хонконг, които се превърнаха в най-голямата проява на гражданско непокорство от десетилетия насам. Властите облекчиха някои ограничения, само че не демонстрираха никакви признаци да се отхвърлят от по-широката си тактика, около която държат затворени милиони хора в домовете им месеци наред

" Виждаме какъв брой е значимо да се отдалечим от всеобщите локдауни и да бъдем по-фокусирани в рестриктивните мерки ", посочи Георгиева във вторник в Берлин. " Насочването разрешава да се ограничи разпространяването на Коронавирус без обилни стопански разноски ".

Георгиева също прикани Китай да преразгледа политиките за имунизиране и да се концентрира върху " най-уязвимите хора ".

Ниският % на имунизации измежду възрастните хора е главната причина Пекин да прибегне до локдауните. Появата на по-заразни разновидности слага под все по-силен стрес страната в напъните ѝ да спре разпространяването.

МВФ чака китайската стопанска система да нарасне единствено с 3,2% тази година, под междинното за света през 2022 година, което е рядко събитие.

Комунистическата партия предприе стъпки в посоката, която Георгиева предлага, преминавайки към уединяване на здания или квартали с инфекции вместо цели градове, и предприе други промени, които са ориентирани към понижаване на човешките и икономическите разноски. Но скокът на инфекциите от октомври насам сложи локалните управници под напън от централната власт да наложат карантини и други ограничавания, които жителите възприемат за прекомерно крайни.

Попитан за рецензиите против потушаването на митингите, представител на китайското външно министерство отбрани тактиката на Пекин и добави, че правата на обществото са обезпечени от закона.

Правителството се пробва да " обезпечи оптималната отбрана на живота и здравето на хората, като в същото време минимизира въздействието на Коронавирус върху общественото и икономическото развиване ", сподели Джао Лиджиан.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР